SEPTEMBER 2016

SEPTEMBER 2016

Doa buat ibu-ibu yang menyusu

" YA ALLAH, DENGAN RAHMATMU YANG MAHA PEMURAH LAGI LUAS KASIH SAYANGMU...
AKU MOHON KEPADAMU, AMPUNKANLAH DOSA2 IBU YANG MENYUSUKAN ANAKNYA... LAPANGKANLAH REZEKI MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELAPANGKAN REZEKI AKU SEWAKTU MENYUSUKAN KEDUA2 ANAKKU. LANCARKAN REZEKI SUSU ANAK MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELANCARKAN REZEKI SUSU BUAT ANAK2KU DAHULU...
SESUNGGUHNYA ENGKAU SANGAT KAYA DENGAN KASIHMU, PERKENANKANLAH DOAKU INI DAN SEMOGA ALLAH MENEMPATKAN KEDUA IBU BAPAKU KE DALAM SYURGAMU... AMIN..."

Wednesday, October 19, 2011

Kalsium : Berapa banyak yang diperlukan dalam badan?

Minggu ini kita masih meneruskan pencarian ilmu dan berkongsi informasi mengenai kalsium. Kalsium merupakan satu bahan yang tidak boleh diperoleh secara semulajadi di dalam badan. Kalsium perlu diperoleh dari luar tubuh, iaitu melalui sumber makanan. Badan kita sememangnya sangat bergantung kepada kalsium. Kalsium boleh membantu kerja dalam  rangkaian tubuh, tulang, sel-sel, dan kemampuan saraf-saraf untuk berhubung antara satu sama lain. Kalsium turut membantu penyembuhan luka, pembekuan darah dan penyebaran bahan-bahan gizi ke seluruh tubuh. Kalsium amat penting terutama buat ibu yang hamil melalui fasa melahirkan. Namun begitu, kebanyakan orang tidak memperoleh kalsium yang mencukupi. Setiap hari tubuh akan kehilangan kalsium melalui kulit dan kuku yang mengelupas, rambut yang gugur, dan peluh yang mengalir keluar.
Badan akan menyerap kalsium dari tulang dan gigi (hampir 99kalsium disimpan di dalam tulang dan gigi1dalam cecair dan tisu badan). Akibatnyatulang dan gigi akan menjadi rapuhSemakin banyak tubuh 'mencurikalsium daripada tulangsemakin lama masa yang diperlukan tubuh untuk menggantikannya. Lama kelamaan, tulang akan rapuh dan menyebabkan osteoporosisSelain itu,kekurangan juga sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dan jantung berdebar.Jelaslah betapa pentingnya kalsium bagi tubuh berbanding mineral yang lain. Kalsium boleh diperoleh dari makanan seharian seperti brokolialmondsardindan susu.Sekiranya dirasakan masih kurang, Tuan Puan digalakkan untuk mengambilnya dari suplemen kalsium.


OsteMatrix Membekalkan:
1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium
Boleh email kepada saya di ibuaz.shoppe[@]gmail.com atau sms kepada saya 019-2712601 untuk konsultasi percuma.
Post a Comment

Set Penyusuan yang mana satu pilihan anda?

Set B ialah untuk ibu yang tiada masalah penyusuan. Ianya lebih untuk memperkayakan susuibu dengan zat dan nutrisi semata-mata. Apa yang ada dalam set B? Vitalea with iron formula, Vitamin B, Vitamin C dan Alfalfa. Memang khas untuk mereka yang tiada masalah penyusuan. Vitamin B lebih kepada keperluan pertumbuhan otak dan emosi, Vitamin C fokus on imun sistem, Vitalea demi pertumbuhan dan pembesaran secara lengkap dan menyeluruh manakala Alfalfa sebagai peransang demi membantu mempercepatkan penghasilan susuibu disamping membantu mengurangkan masalah eczema sekiranya si bayi mengalami masalah tersebut.


Set E lebih kepada ibu yang ada kekangan untuk lengkapkan keperluan kalsium dalam diet harian. Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D. Set E ialah set B ditambah dengan ostematrix.

Siapa yang perlu set ini? Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS. Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil. Walaubagaimanapun, set B + ESP juga sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.


Set 3M
Set ini mengandungi Set B , ESP dan Ostematrix. Siapa yang perlu amik set ini?
Set ini digalakkan kepada ibu yang ada masalah penyusuan, si ibu yang nak mula menyimpan stok, si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam dan ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.

Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari... maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...