Thursday, January 5, 2012

Kepala kurang gatal, rambut kurang gugur!

Menghidap penyakit psoriasis bukan suatu perkara yang mudah. Selain mengamalkan suplemen untuk kesihatan diri, saya juga perlu sentiasa memastikan diri saya berada di dalam keadaan kurang tekanan. Hahahaha... Macamana tu? Setiap masa, setiap detik hidup kita penuh dengan tekanan. Tekanan kerja, tekanan di rumah, tekanan dari dalam diri. Ish.... Memang payah sebenarnya. Tetapi disebabkan saya sudah lama menghidap penyakit ini dan telah memahami bagaimana ia berlaku, Alhamdulillah, setakat ini saya masih lagi mampu mengawal tekanan, dengan izin dariNya.

Apabila psoriasis berada di kulit kepala, ia seakan-akan kelemumur cuma yang membezakannya ialah kepingannya lebih besar dari kelemumur. Kalau dikopek dari dasar kulit kepala, kita dapat keluarkan satu kepingan yang besar. Kalau digaru-garu sahaja kepala tu (memang selalu menggaru sebab gatal!), ia akan jatuh seperti 'snowflakes', berupa kepingan yang lebih halus. 


Dari Pakcik Google!


Lihat gambar di atas. Lebih kuranglah tu dengan yang ada di kepala saya. Rasa-rasa nak gonyoh tak kulit kepala tu dengan sabut? Heeee... Macam tulah perasaan saya setiap hari. Selama-lama menghidap ni, kerja asyik menggaru sahaja. Ya, kadang-kala naik segan sebab saya bertemu dengan pesakit setiap hari dan saya menggaru sepanjang waktu! ooh... Tebal muka mak Nyah! 

Alhamdulillah, setelah mengenali Shaklee dan terutamanya Prosante, ia telah dapat mengurangkan sedikit kegatalan itu. Gatal-tetap gatal sebab penyakit ini tidak lenyap. Tetapi sekurang-kurangnya apabila menggunakan Prosante, kulit kepala terasa lega!


Prosante - Revitalising Shampoo
  • Humektan bertindak bagi melicinkan kutikel rambut dan melebatkan rambut
  • Sistem pembersih yang lembut dan berpaten
  • Menyegarkan dan menyeimbangkan kulit kepala dan rambut tanpa terlalu melembapkan atau mengeringkannya.

Selain daripada menyegarkan kulit kepala yang sentiasa gatal ini, rambut yang gugur juga berkurang. Almaklum, bila kulit kepala tak cantik, rambut  memang payah nak melekat lama. Yalah, dah dasarnya tak teguh, bagaimana akarnya nak melekat! Kebiasaannya selepas mandi memang tersangatlah banyak rambut gugur. Syook. 

Ya, rambut memang gugur setiap hari. Purata ialah 50-100 helai rambut sehari. Tetapi kalau dah yang gugur tu boleh tutup lubang salur air keluar tu, apa ke kekdahnya? Heee.... Syukur, sekarang ia berkurangan. Kalau saya tidak stress, lagi kurang juga rambut yang gugur! Jadi, saya mohon tidak distreskan! hahahaha...

Ok, seperti biasa sekiranya ada yang ingin mencuba Prosante - Revitalising Shampoo, boleh email kepada saya di ibuaz.shoppe[@]gmail.com atau sms kan kepada saya 019-2712601 untuk sebarang pertanyaan dan konsultansi percuma.
Post a Comment

PROMOSI DOUBLE TROUBLE

PROMOSI DOUBLE TROUBLE

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Set Penyusuan yang mana satu pilihan anda?

Set B ialah untuk ibu yang tiada masalah penyusuan. Ianya lebih untuk memperkayakan susuibu dengan zat dan nutrisi semata-mata. Apa yang ada dalam set B? Vitalea with iron formula, Vitamin B, Vitamin C dan Alfalfa. Memang khas untuk mereka yang tiada masalah penyusuan. Vitamin B lebih kepada keperluan pertumbuhan otak dan emosi, Vitamin C fokus on imun sistem, Vitalea demi pertumbuhan dan pembesaran secara lengkap dan menyeluruh manakala Alfalfa sebagai peransang demi membantu mempercepatkan penghasilan susuibu disamping membantu mengurangkan masalah eczema sekiranya si bayi mengalami masalah tersebut.


Set E lebih kepada ibu yang ada kekangan untuk lengkapkan keperluan kalsium dalam diet harian. Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D. Set E ialah set B ditambah dengan ostematrix.

Siapa yang perlu set ini? Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS. Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil. Walaubagaimanapun, set B + ESP juga sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.


Set 3M
Set ini mengandungi Set B , ESP dan Ostematrix. Siapa yang perlu amik set ini?
Set ini digalakkan kepada ibu yang ada masalah penyusuan, si ibu yang nak mula menyimpan stok, si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam dan ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.

Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari... maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.